Najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze ciasto czekoladowe
Od dzisiaj to ciasto dla mnie będzie 3 x NAJ w samych superlatywach: - Najlepsze ciasto czekoladowe jakie dotychczas robiłam - Najszybsze do wykonania - Najprostsze – już prościej nie można Przepis pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”
Składniki na 1 keksówkę ( u mnie troszkę szersza foremka ale za to krótsza):
220 g mąki pszennej
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej
4 jajka rozmącone
250 g cukru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
1 gorzka czekolada na polewę
1 łyżka orzechów do przybrania
Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
Całość wstawić do piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzone ciasto. Udekorować orzechami. Smacznego :-)