Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą.
Cream puffs with chocolate.
Ciasto ptysiowe.
Składniki:
250 ml wody
80 g masła
200 g mąki
4 -5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
250ml wody zagotować ze szczyptą soli i 50 g masła. Dodać 150 g mąki i podgrzewać 1 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Dodać jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dno tortownicy o średnicy 24 cm . Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec 20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde.
Masa.
2 jajka
2 łyżki cukru
50 ml półwytrawnej sherry
2 łyżki soku z pomarańczy
1 puszka brzoskwiń
2 łyżeczki żelatyny
500ml śmietany kremówki
4 łyżki wiórków czekolady,
dużych 16 wisienek kandyzowanych
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry. Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić. Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą brzoskwiniową. Połowę masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h. Brzoskwinie (te pozostawione) pokroić w kostkę i wyłożyć na masę i przykryć resztą masy. Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać suto wiórkami czekolady . W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.