Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą.


Cream puffs with chocolate. Zdjęcie - Ptysiowy  tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptysiowy  tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto ptysiowe.
Składniki:

250 ml wody

80 g masła

200 g mąki

4 -5 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

250ml wody zagotować ze szczyptą soli i 50 g masła. Dodać 150 g mąki i podgrzewać 1 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Dodać jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dno tortownicy o średnicy 24 cm . Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec 20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde.

 

Masa. Zdjęcie - Ptysiowy  tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
2 jajka

2 łyżki cukru

50 ml półwytrawnej sherry

2 łyżki soku z pomarańczy

1 puszka brzoskwiń

2 łyżeczki żelatyny

500ml śmietany kremówki

4 łyżki wiórków czekolady,

dużych 16 wisienek kandyzowanych


Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry. Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić. Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą brzoskwiniową. Połowę masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h. Brzoskwinie (te pozostawione) pokroić w kostkę i wyłożyć na masę i przykryć resztą masy. Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać suto wiórkami czekolady . W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy