Wytrawne muffiny serowe
Święta minęły, zaczynamy więc przygotowania do Sylwestra! Na każdej imprezie najlepiej sprawdzają się, moim zdaniem, przekąski, które nie muszą być podgrzewane przed podaniem i te, które można wcześniej przygotować.
Wytrawne serowe babeczki można przyprawić ulubionymi ziołami (oregano, szczypiorek, bazylia), podać z sosami (np. czosnkowym lub dipem pomidorowym), choć i same smakują wyśmienicie, szczególnie jeśli do ich zrobienia użyjecie wyrazistego w smaku sera np. cheddara.
Z podanych proporcji upieczesz 6 babeczek.
Wytrawne muffiny serowe Składniki- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 1/2 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- pieprz cayenne - duża szczypta
- ser - tarty, 1 szklanka (odmierzony bez "ubijania")
- mleko - 1/4 szklanki
- jogurt naturalny - 1/4 szklanki
- jajko - 1 szt
- olej - 3 łyżki
- bazylia - 3 listki, opcjonalnie
W jednym naczyniu połącz suche składnik, w drugim mokre. Wlej mokre do suchych, wymieszaj. Połącz z tartym serem.
Ciasto wlej do foremek do pieczenia do ¾ ich wysokości, piecz w temp. 190 oC przez ok. 20 minut (do zarumienienia wierzachu). Wierzch babeczek możesz dodatkowo posypać tartym serem, ozdobić posiekanymi listkami bazylii itp.