Tarta krówkowo-waniliowa z orzechami włoskimi
.
Kruche ciasto:
30 dag mąki krupczatki
20 dag masła
3 surowe żółtka
20 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, posiekać nożem.
Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.
Z podanych proporcji wychodzi ilość ciasta na dwie tarty
Nadzienie do tarty:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
100 g białej czekolady
150 g posiekanych orzechów
1 mała puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym
ok. połowa ciemnej czekolady
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.
Na ciasto wyłożyć masę krówkową, posypać orzechami.
Tartę wstawić do gorącego piekarnika piec 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika tartę ostudzić.
Czekoladę połamać na małe kawałki.
Budyń i cukier rozrobić w połowie szklanki mleka.
Resztę mleka zagotować , dodać do niego rozrobiony budyń. Zagotować.
Do gęstego budyniu dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści.
Na masę krówkową wyłożyć gorący budyń, posypać tartą ciemną czekoladą.
.