Robiłam je przedwczoraj i tak mi posmakowały, że teraz ciągle za mną „chodzą” i chyba znowu je przygotuję :) Są bardzo smaczne, zdrowe i można je jeść bez wyrzutów sumienia ;)
Ostatnio bardzo zasmakowało mi połączenie brokuła z suszonymi śliwkami. Kolejna wariacja w tymi składnikami, ale tym razem w towarzystwie sera feta. Lekka, pyszna i zdrowa sałatka. Gorąco polecam!
Nie jadam boczku, więc zastąpiłam go pokrojonym w kosteczkę wędzonym żółtym serem, taki ser ma jednak tę wadę, że przy odgrzewaniu dania bezczelnie się rozpuszcza; myślę, że lepiej od niego sprawdzi się wędzone tofu. Z serem czy tofu, koniecznie ten przepis wypróbujcie, taki makaron jest pycha!
Od kiedy spróbowałam pierogów w wersji pieczonej, wiem, że będą się one pojawiać często na naszym stole. Łatwe i szybkie w przygotowaniu tak jak tradycyjne, za to w smaku zdecydowanie bogatsze. Delikatne, chrupiące ciasto z pewnością Wam posmakuje. Przepyszne zarówno na ciepło z gorącym barszczem, jak i na zimno jako przekąska
Niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do makaronów, pieczeni, pulpetów i różnego rodzaju zapiekanek. Aromat tymianku w tym sosie nadaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom.
Na świąteczne śniadanko proponuję wam jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z serem korycińskim lub mozzarellą (ale wtedy trzeba posolić) z dodatkiem szczypiorku i ziół prowansalskich podane na chrupiących grzankach z kiełkami pyszności.
Gulasz warzywny lub jak ktoś woli wegetariański - danie, które daje nieograniczone możliwości modyfikacji i zmiany składników oraz smaku - tym razem u mnie jako warzywne curry. Idealne jako danie solo lub z dodatkiem pieczywa, kaszy, ryżu, makaronu czy nadzienie do omletów. Może być dodatkiem do mięsa czy ryby. Lekkie, zdrowe, dietetyczne i bardzo, bardzo smaczne.
Wraz z jesiennym chłodem, nastał dla mnie czas i przyszła ochota na dania jednogarnkowe. F a s o l k a po bretońsku ... czyż może być bardziej banalnie?... :) W takiej mniej więcej postaci zrobiłam ją po raz pierwszy w zeszłym roku - p o s m a k o w a ł o. Teraz, chodziło za mną od dłuższego czasu, czekałam na chłodniejsze dni, żeby to treściwe, rozgrzewające danie smakowało naprawdę dobrze.
ebulę i pieczarki drobno posiekać (...). Udusić je razem na patelni z olejem, dodając odrobinę soli. Zdjąć z patelni pieczarki połączyć je z kaszą, płatkami owsianymi, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, masę przyprawić, dodać do niej siemię lniane i mąkę ziemniaczaną...
Smaczna pasta z czerwonej soczewicy z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów oraz chrupiącego słonecznika. Doprawiona tym, co było pod ręką: czosnkiem, oregano, kuminem. Zgodna z dietą Montignaca.
Prosta sałatka z samych pysznych składników – w sam raz na zdrową i pełnowartościową kolację. Jest lekka, a przy tym pożywna i sycąca. Bardzo nam smakowała :)
Użyłam brokułów i ziemniaków w stosunku 1:1, dodałam jajko i przyprawę gyros. Jest to również pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Te placki-kotlety najbardziej smakują na ciepło:))