Jajka faszerowane brokułami i kiełkami

Jajka faszerowane brokułami i kiełkami
Robiłam je przedwczoraj i tak mi posmakowały, że teraz ciągle za mną „chodzą” i chyba znowu je przygotuję :) Są bardzo smaczne, zdrowe i można je jeść bez wyrzutów sumienia ;) 2 połówki takiego faszerowanego jajka to ok. 105 kcal, podczas gdy na przykład 2 połówki jajka faszerowanego wędzonym łososiem i majonezem to ok. 150 kcal. Może więc warto, by na półmisku faszerowanych jajek na wielkanocnym stole znalazły się i takie? :)
Przepis podpatrzony u agi-aa.

Zdjęcie - Jajka faszerowane brokułami i kiełkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

JAJKA FASZEROWANE BROKUŁAMI I KIEŁKAMI
3 jajka ugotowane na twardo,
4-5 różyczek brokułów (u mnie mrożone),
3 łyżeczki musztardy francuskiej,
kiełki (u mnie lucerny i słonecznika),
sól i pieprz

Jajka obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtko.
Brokuły ugotować na parze lub w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Przelać zimną wodą i osączyć.
W miseczce rozetrzeć widelcem żółtka i brokuły. Dodać nieco kiełków, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farszem napełnić połówki jajek. Na wierzchu ułożyć resztę kiełków.

Zdjęcie - Jajka faszerowane brokułami i kiełkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów