Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej
Na świąteczne śniadanko proponuję wam jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z serem korycińskim lub mozzarellą (ale wtedy trzeba posolić) z dodatkiem szczypiorku i ziół prowansalskich podane na chrupiących grzankach z kiełkami pyszności. Choć takie jajka można zrobić nie tylko na święta Polecam
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 grube plastry sera korycińskiego
- odrobina pokrojonego szczypiorku
- 3 jajka '
- szczypta ostrej papryki w proszku
- szczypta ziół prowansalskich
ponadto
- 3 garstki kiełków
- 3 grzanki
- kawałek papryki do dekoracji
Kokilki smaruję oliwą z oliwek, wykładam dwa plastry na foremkę, ser kroję w grubą kostkę część wsypuję na dno wraz ze szczypiorkiem - wbić jajko posypać ziołami serem i odrobiną papryki i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na ok 15 minut do ścięcia się jajka.
Podawać na grzankach z kiełkami, udekorować kawałkami świeżej papryki.
Smacznego
Wydrukuj przepis