Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Zdjęcie - Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na świąteczne śniadanko proponuję wam jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z serem korycińskim lub mozzarellą (ale wtedy trzeba posolić) z dodatkiem szczypiorku i ziół prowansalskich podane na chrupiących grzankach z kiełkami pyszności. Choć takie jajka można zrobić nie tylko na święta Polecam

  • 6 plastrów szynki parmeńskiej 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 3 grube plastry sera korycińskiego 
  • odrobina pokrojonego szczypiorku 
  • 3 jajka '
  • szczypta ostrej papryki w proszku 
  • szczypta ziół prowansalskich 

ponadto 

  • 3 garstki kiełków 
  • 3 grzanki 
  • kawałek papryki do dekoracji 

Kokilki smaruję oliwą z oliwek, wykładam dwa plastry na foremkę, ser kroję w grubą kostkę część wsypuję na dno wraz ze szczypiorkiem - wbić jajko posypać ziołami serem i odrobiną papryki i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na ok 15 minut do ścięcia się jajka. 

Podawać na grzankach z kiełkami, udekorować kawałkami świeżej papryki. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów