Ziemniaczano - fasolowe kotlety pieczone
Zrobiłam dzisiaj pyszne krokieto - kotlety z resztek obiadowych. Ich zaletą jest to że nie były smażone tylko pieczone.
Składniki:
- purre ziemniaczane (miałam ubite ziemniaki z marchewką),
- ugotowana biała fasola drobna,
przeważała biała fasola, propocje były ok 2/3 fasoli i 1/3 purre,
- 1 mały por,
- ok 4 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- ok 2 łyżek bułki tartej,
- 2 - 3 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy,
- bułka tarta do obtoczenia.
Wykonanie:
Por pokroić w półplastry i na mniejsze kawałki, podsmażyć go na 1 łyżce oleju. Zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę fasolę, purre ziemniaczane, 4 łyżki płatków owsianych. Dodać do masy bułkę tartą, pozostałe płatki, por, przyprawić masę.
Wyjąć z piekarnika blachę, piekarnik włączyć na 200 stopni.
Wilgotnymi dłońmi uformować "wrzeciona" obtaczać je w bułce tartej. Układać je na blasze z piekarnika wyłożonej matą silikonową, lekko je spłaszczając. Piec kotlety do zrumienienia (ok 20 minut), można w trakcie pieczenia przełożyć je na drugą stronę.
Pyszne są z sałatą, keczupem i sojonezem :-) Myślę że będą idealne jako hamburgery w bułce :-)
Smacznego!!!