Sos pieczarkowo-tymiankowy

Sos pieczarkowo-tymiankowy

Niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do makaronów, pieczeni, pulpetów i różnego rodzaju zapiekanek. Aromat tymianku w tym sosie nadaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Jego intensywność zależy od ilości gałązek tymianku, które dodacie do sosu. Nie należy jednak przesadzać, żeby zachować smak grzybów.

 

 Zdjęcie - Sos pieczarkowo tymiankowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  3

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Zdjęcie - Sos pieczarkowo tymiankowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, około 6-7 min.,
  2. do pieczarek dolewamy bulion, dodajemy gałązki tymianku i dusimy pod przykryciem około 15 min.,
  3. śmietanę łączymy z mąką, tak żeby nie było grudek,
  4. wyjmujemy gałązki tymianku, wlewamy śmietanę z mąką i mieszamy energicznie do zagotowania,
  5. doprawiamy pieprzem i solą.

 

Inne propozycje:

Zdjęcie - Sos pieczarkowo tymiankowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Pikantny sos pomidorowo-paprykowy

Zdjęcie - Sos pieczarkowo tymiankowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Domowe pesto z rukoli i parmezanu



Kategorie przepisów