Sos pieczarkowo-tymiankowy
Niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do makaronów, pieczeni, pulpetów i różnego rodzaju zapiekanek. Aromat tymianku w tym sosie nadaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Jego intensywność zależy od ilości gałązek tymianku, które dodacie do sosu. Nie należy jednak przesadzać, żeby zachować smak grzybów.
Ilość porcji – 3
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 100 ml gęstej śmietany 18%
- 1 ½ łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
- na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, około 6-7 min.,
- do pieczarek dolewamy bulion, dodajemy gałązki tymianku i dusimy pod przykryciem około 15 min.,
- śmietanę łączymy z mąką, tak żeby nie było grudek,
- wyjmujemy gałązki tymianku, wlewamy śmietanę z mąką i mieszamy energicznie do zagotowania,
- doprawiamy pieprzem i solą.
Inne propozycje:
Pikantny sos pomidorowo-paprykowy
Domowe pesto z rukoli i parmezanu