Moją propozycją na nadchodzące upały jest chłodnik, tym razem ogórkowy. Średnio wypróbowuję jeden chłodnik na rok, bo nie jestem ich specjalną miłośniczką, ale muszę przyznać, że taki dobrze schłodzony idealnie pasuje na upalny dzień.
Chłodniki wszelkiego rodzaju bardzo lubię, lecz ten urzekł mnie dodatkiem jednego ze składników. Pomiędzy zakwaszonym mlekiem, czosnkiem, koprem i ogórkami wyczuwalne... orzechy. Kiedy zaczęłam przeszukiwać zasoby internetu, okazało się, że orzechy są opcjonalnym dodatkiem do taratora.
Selera naciowego kroimy na kawałki usuwając "łyka", ogórkom ucinamy końcówki i również kroimy, dodajemy maślankę, miętę, papryczkę chili (opcjonalnie), doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy. Schładzamy w lodówce przez około 30 minut...
Lekko kwaśna i orzeźwiająca dzięki dodatkowi kwasu chlebowego gasi pragnienie i zaspakaja głód. Chłodnik rosyjski – „okroszka” – jest daniem narodowym , istniejącym co najmniej od 8 stuleci.
A na takie upalne dni najlepsze są chłodniki. Ten jest bułgarski i w mojej rodzinie jemy go od lat. Ktoś woli więcej czosnku, ktoś więcej orzechów, a jeszcze ktoś zupełnie bez orzechów. Na szczęście ten przepis można łatwo dostosować do własnych smaków.
W upalne dni przeważnie nie chce się nam jeść nic gorącego i 'konkretnego', dlatego ten lekki chłodnik jest idealny na takie właśnie dni. Smak ogórka i pomidora doskonale się razem przeplatają, a do tego krewetki, które uwielbiam... :) Jeśli i Wy jesteście fanami krewetek i chłodników, polecam przepis do wypróbowania :)
Jak tylko robi się nieco cieplej porzucam gorące zupy i robię chłodniki. Lubię je za łatwość i szybkość przygotowania, lubię za to, że z niewielu składników można przygotować coś naprawdę pysznego. A w upalny dzień taki chłodnik wystarczy za cały obiad.
Wrzucić migdały do blendera, zalać je wodą, zmiksować tak by powstało mleko (nie trzeba przecedzać), dodać do mleka ogórki i czosnek, szczyptę soli (pamiętajcie, że ogórki kiszone są słone). Zmiksować na wolnych obrotach, tak by pozostały grudki warzyw...
Ten chłodnik to istna bomba witaminowa i najlepszy ratunek na upalny dzień. Ogórek, melon i mięta zapewnią super orzeźwienie, a awokado uzupełni braki potasu stracone podczas upałów i zapewni chłodnikowi kremową konsystencję. Dodatek melona doda miłej dla kubków smakowych słodyczy.
Za oknem rześko niczym na pustyni Gobi, ostatnia rzeczą, na jaką mamy ochotę jest stanie przy rozgrzanej kuchence. W takie dni, najlepiej sprawdzają się orzeźwiające chłodniki.