Chłodnik z ogórków - tarator
Dzisiaj zrobiłam sobie na obiad pyszny orzeźwiający chłodnik z ogórków, pyszną bułgarską zupę.
Składniki:
- 6 ogórków gruntowych (o długości ponad 10 cm),
- 330 ml jogurtu sojowego,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- opcjonalnie ok 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków lub cukinii (raczej nie z kupnych),
- sól, pieprz,
- kilka orzechów włoskich,
- 1 - 2 łyżki oliwy.
Wykonanie:
Ogórki obrać, zetrzeć na grubej tarce, posolić i wymieszać, odstawić na chwilę. Jogurt (najlepiej zimny z lodówki dodać do ogórków, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać posiekaną zieleniznę i sok z kiszonych ogórków(ja użyłam ze swojej kiszonej cukinii), wszystko dobrze wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Odstawić do lodówki (ja tego nie zrobiłam bo składniki miałam bardzo zimne i spieszyło mi się. Po rozlaniu do miseczek posypać posiekanymi orzechami włoskimi i polać oliwą.
Smacznego!!!