Chłodnik z ogórka, avocado i melona z miętą
Ten chłodnik to istna bomba witaminowa i najlepszy ratunek na upalny dzień. Ogórek, melon i mięta zapewnią super orzeźwienie, a awokado uzupełni braki potasu stracone podczas upałów i zapewni chłodnikowi kremową konsystencję. Dodatek melona doda miłej dla kubków smakowych słodyczy. Na przygotowanie chłodnika potrzebujesz jedynie kilka chwil, a resztę pracy wykona blender. Gdy użyjesz składników prosto z lodówki, możesz natychmiast po zmiksownniu przelać chłodnik do miseczek i podawać.
Składniki na 2 porcje:
1 ogórek wężowy
gruby plaster melona
1 małe awokado
garść mięty
sól, pieprz cytrynowy z młynka
1 łyżeczka syropu z agawy
2-3 cm kawałek imbiru
sok z 1 cytryny
płatki chili-opcjonalnie
oliwa-opcjonalnie
Wykonanie:
- ogórek obrać, pokroić w grube plastry. Jeśli używasz krótkich ogórków, należy pozbawić je gniazd nasiennych. Melona obrać ze skóry, pokroić na mniejsze cząstki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ skropić sokiem z cytryny i wybrać łyżeczką. Mietę posiekać. Obrać imbir. Wycisnąć sok z cytryny
- Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, dodać przyprawy i zmiksować. Rozlać do miseczek i podawać z listkami mięty i kostkami lodu