Chłodnik ogórkowy z krewetkami
W upalne dni przeważnie nie chce się nam jeść nic gorącego i 'konkretnego', dlatego ten lekki chłodnik jest idealny na takie właśnie dni. Smak ogórka i pomidora doskonale się razem przeplatają, a do tego krewetki, które uwielbiam... :) Jeśli i Wy jesteście fanami krewetek i chłodników, polecam przepis do wypróbowania :)
CHŁODNIK OGÓRKOWY Z KREWETKAMI
(2 porcje)
300g jogurtu greckiego light,
200ml bulionu warzywnego lub rybnego,
100ml soku pomidorowego,
1 długi ogórek,
100g mrożonych gotowanych krewetek,
1 łyżka posiekanej mięty,
sól i pieprz,
plastry ogórka i mięta do dekoracji,
kostki lodu
Krewetki rozmrozić, przelać wrzątkiem na sitku i odstawić.
Ogórek obrać, pokroić w kostkę i zmiksować blenderem razem z bulionem. Dodać jogurt oraz sok pomidorowy, ponownie zmiksować lub wymieszać trzepaczką. Dodać drobno posiekaną miętę, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem dodać kilka kostek lodu i udekorować świeżą miętą oraz plastrami ogórka.
(na podstawie przepisu z książki „Kuchnia dietetyczna” z moimi małymi zmianami)