Chłodnik z zielonych ogórków
Jak tylko robi się nieco cieplej porzucam gorące zupy i robię chłodniki. Lubię je za łatwość i szybkość przygotowania, lubię za to, że z niewielu składników można przygotować coś naprawdę pysznego. A w upalny dzień taki chłodnik wystarczy za cały obiad. W tym przepisie można maślankę zastąpić kefirem, ważne, aby drobno pokroić ogórki - będą lekko chrupały przy jedzeniu. Polecam!
składniki 4 porcje
ok 500 g zielonych ogórków
400 g maślanki
500 g jogurtu greckiego
pęczek koperku
1 - 2 starte ząbki czosnku
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek + do polania
przygotowanie
Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki. Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Dodać maślankę i jogurt, starty czosnek, posiekany koperek, oliwę z oliwek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, i polane oliwą, Smacznego!
składniki 4 porcje
ok 500 g zielonych ogórków
400 g maślanki
500 g jogurtu greckiego
pęczek koperku
1 - 2 starte ząbki czosnku
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek + do polania
przygotowanie
Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki. Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Dodać maślankę i jogurt, starty czosnek, posiekany koperek, oliwę z oliwek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, i polane oliwą, Smacznego!