Chłodnik tarator

Zdjęcie - Chłodnik tarator - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for English
Żar leje się z nieba. Powietrze mąci lekki wiatr. Lekki, ale gorący wiatr. Mój pies kładzie się na płytkach, szukając najchłodniejszego miejsca w domu. Kolejne butelki wody znikają z lodówki, dając chociaż chwilowe orzeźwienie. Lato. Prawdziwe gorące lato. Nie chce się nic robić. Ani pracować, ani chodzić, ani jeść. Nie chce się, ale trzeba. A na takie upalne dni najlepsze są chłodniki. Ten jest bułgarski i w mojej rodzinie jemy go od lat. Ktoś woli więcej czosnku, ktoś więcej orzechów, a jeszcze ktoś zupełnie bez orzechów. Na szczęście ten przepis można łatwo dostosować do własnych smaków.

Zdjęcie - Chłodnik tarator - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 8 porcji):

· 800ml jogurtu naturalnego ·

1 l bardzo zimnej wody

· 1 długi ogórek

· 3 ząbki czosnku

· sól

· pieprz

· 2 łyżki oleju

· 75 g orzechów włoskich

· pęczek koperku

Do garnka wlać jogurt i zimną wodę. Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do jogurtu. Czosnek drobno posiekać i utrzeć w moździerzu z solą, pieprzem i olejem, dodać do jogurtu. Orzechy włoskie grubo pokroić. Koperek umyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem. Zupę należy schłodzić przed podaniem przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Zdjęcie - Chłodnik tarator - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chłodnik tarator - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chłodnik tarator - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chłodnik tarator - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

In English:
The heat is pouring from the sky. The air agitates light wind. Light, but really hot wind. My dog lays down on the tiles, after looking for the coolest place in the house. Bottles of water disappear from the fridge one by one, giving even momentary refreshment. Summer. Real hot summer. It doesn’t feel like doing anything. Neither working, nor walking nor eating. It doesn’t feel like, but you have to. And on such hot days, the best to eat are cold soups. This one is bulgarian and my family eat it for years. Someone prefers more garlic, someone more nuts, and even someone completely without nuts. Fortunately, this recipe can easily be adapted to your own tastes.
Ingredients (for 8 portions): 800ml natural yoghurt 1 liter of very cold water 1 long cucumber 3 cloves of garlic salt pepper 2 tablespoons oil 75 g of walnuts a bunch of fresh dill
Pour yogurt and cold water into a pot. Wash cucumber, peel it, grate it on a large mesh and toss into yogurt. Finely chop the garlic and mash in a mortar with salt, pepper and oil, add to yogurt. Walnuts coarsely chop. Dill wash and finely chop. Mix all ingredients with yogurt. The soup should be chilled before serving for several hours in the fridge.
Enjoy!

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik ukraiński

Chłodnik ukraiński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Chłodnik z botwinki
1

Chłodnik z botwinki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chłodnik rodzinny. Siła kulinarnej tradycji
2

Chłodnik rodzinny. Siła kulina…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chłodnik z białych szparagów na winie. Zero Waste!

Chłodnik z białych szparagów n…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chłodnik z awokado, ogórka i bazylii
1

Chłodnik z awokado, ogórka i b…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bursztynowy syrop i galaretka  z kwiatów białego bzu

Bursztynowy syrop i galaretka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkam…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy
2

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort bezowy z malinami
1

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit