Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami.
Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjne śledzie z żurawiną. Żurawina nie tylko sprawia, że potrawa ładnie wygląda, ale nadaje fajnego, słodkawego smaku, który doskonale się ze śledziem komponuje. Polecam bardzo :)
Kochani, jeśli jeszcze nie macie ś l e d z i na Wigilijny stół - naprawdę z całego serca polecam te! Proste w wykonaniu, w smaku f a n t a s t y c z n e !
W tym roku ogarnął mnie szał śledziowy. Ta, często niedoceniana, ryba jest genialna w smaku, czy to w postaci smażonej i zalanej octem, czy w sosie piernikowym, czy z marynowanymi grzybkami, czy z ananasem... nie ma znaczenia byleby to były śledzie :D. W sieci natrafiłam na przepis na śledzie w sosie musztardowym i wiedziałam od razu, że zaraz przystąpię do wykonania.
Uwielbiam śledzie. W tym roku na święta przygotowałam śledzie z cebulką w oleju z dodatkiem ziół prowansalskich. Wszystkim bardzo smakowały, więc na Sylwestra będzie powtórka.
Podgrzać olej, miód oraz sok z cytryny i pomarańczy aż do wymieszania i ostudzić. Do zalewy dodać skórkę z ½ cytryny oraz ½ pomarańczy. Utłuc w moździerzu goździki, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie oraz wymieszać z cynamonem i imbirem, a następnie dodać do zalewy...
Ten smak powala mnie z nóg i mimo, że wiem o cukrze znajdującym się w marynacie pozwalam sobie na mały grzeszek i potrafię cały słoiczek spałaszować przy jednym posiedzeniu
Przepis, który dziś prezentuję wywodzi się ze Skandynawii. Pochodzi z książki Skandynawia od kuchni. Jak wiele skandynawskich przepisów na śledzi charakteryzuje go duży dodatek cukru. Nie jest to więc przepis dla lubiących śledzie w kwaśnej odsłonie. Ale może i Ci się na niego skuszą ;-)
Przyrządziłam je w lekkim sosie na bazie śmietanki, a przyprawiłam chrupiącymi dodatkami- bardzo cienko pokrojonymi- kwaskowatym jabłkiem, selerem naciowym, cebulą i kiszonym ogórkiem. Pyyycha!
Po Andrzejkach już spokojnie można zacząć świąteczne przygotowania. Ponieważ śledzie lubię chyba każde, mogę je jeść o każdej porze dnia, więc myślę, że to od nich powinnam zacząć:-) Proponuję po szwedzku
Zgodnie z polską tradycją na stole wigilijnym stawiamy wyłącznie postne potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć śledzia. Jest wiele sposobów na podanie tej ryby. (...) Tym razem pomyślałam, że delikatny śledź z czerwoną cebulą i żurawiną, będzie doskonałą propozycją na Święta