Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami
Ze śledziami to jest tak, że kocha się je miłością wielką, lub równie szczerze nienawidzi. Ja dopiero niedawno przeszłam na jasną stronę i zaczęłam je doceniać. Śledzie to jednak jedno, matiasy zaś to zupełnie inna bajka.
W naszych sklepach kupujemy zwykle „a la matiajsy”, tym razem udało mi się trafić na te prawdziwe, holenderskie i delikatne- matiasy, właśnie.
Przyrządziłam je w lekkim sosie na bazie śmietanki, a przyprawiłam chrupiącymi dodatkami- bardzo cienko pokrojonymi- kwaskowatym jabłkiem, selerem naciowym, cebulą i kiszonym ogórkiem. Pyyycha!
Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami Składniki- matiasy - 4 filety
- śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
- jogurt naturalny - 3 łyżki
- musztarda ziarnista - 2 łyżeczki
- cukier puder - 1/4 łyżeczki
- sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
- seler naciowy - 1/2 łodygi
- ogórek kiszony - 1 szt
- czerwona cebula - 1 szt
- jabłko - 1/2 szt
- szczypior - 1 łyżka, posiekany
Śmietankę lekko ubij, ma być lekka i puszysta. Wymieszaj ją z jogurtem, przypraw sokiem z cytryny, musztardą i cukrem pudrem.
Wszystkie dodatki bardzo cienko pokrój (najlepiej na tarce-mandolinie). Matiasy pokrój w ok. 3 cm kawałki.
Na mały półmisek wlej śmietanowy sos, ułóż na nim kawałki śledzi i pozostałe dodatki. Schłódź przed podaniem w lodówce przed kilka godzin. Wierzch oprósz świeżo mielonym pieprzem.