Śledzie z domową musztardą
Dzisiaj propozycja na śledzie w sosie musztardowym wykonanym na bazie domowej, własnoręcznie zrobionej musztardy. Było pikantnie... bardzo pikantnie.
Swoją musztardę przygotowałam zainspirowana przepisem z Filozofii Smaku - tutaj znajdziecie oryginał.
Śledzie z domową musztardą
SKŁADNIKI NA DOMOWĄ MUSZTARDĘ:
- 6 łyżek żółtej gorczycy
- 6 łyżek octu winnego z białego wina
- 8-9 łyżek wody
- sól, cukier trzcinowy do smaku
Ziarna gorczycy zalej octem winnym i 3 łyżkami wody, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce aby gorczyca wchłonęła płyn (przynajmniej na 12 godzin).
Po tym czasie zmiksuj dodając wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku solą i cukrem trzcinowym.
Gotową musztardę przechowuj w lodówce zamkniętą w słoiczku.
SKŁADNIKI:
- 40 dkg matjasów
- 3 łyżki musztardy
- 1 szklanka majonezu
Jeśli korzystasz ze śledzi solonych namocz je wcześniej, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Filety pokrój w niewielkie kawałki, dodaj musztardę i majonez, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.
Śledzie z domową musztardą
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: