Śledzie z domową musztardą

Śledzie z domową musztardą

Dzisiaj propozycja na śledzie w sosie musztardowym wykonanym na bazie domowej, własnoręcznie zrobionej musztardy. Było pikantnie... bardzo pikantnie.
Swoją musztardę przygotowałam zainspirowana przepisem z Filozofii Smaku - tutaj znajdziecie oryginał.
Zdjęcie - ŚLEDZIE Z DOMOWĄ MUSZTARDĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie z domową musztardą

SKŁADNIKI NA DOMOWĄ MUSZTARDĘ:

  • 6 łyżek żółtej gorczycy
  • 6 łyżek octu winnego z białego wina
  • 8-9 łyżek wody
  • sól, cukier trzcinowy do smaku

Ziarna gorczycy zalej octem winnym i 3 łyżkami wody, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce aby gorczyca wchłonęła płyn (przynajmniej na 12 godzin).
Po tym czasie zmiksuj dodając wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku solą i cukrem trzcinowym.
Gotową musztardę przechowuj w lodówce zamkniętą w słoiczku.
SKŁADNIKI:

  • 40 dkg matjasów
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 szklanka majonezu

Jeśli korzystasz ze śledzi solonych namocz je wcześniej, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Filety pokrój w niewielkie kawałki, dodaj musztardę i majonez, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.

Zdjęcie - ŚLEDZIE Z DOMOWĄ MUSZTARDĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie z domową musztardą

 

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów