Inland Sill - śledź marynowany

Inland Sill - śledź marynowany

Od czasu do czasu z IKEA przywożę sobie słoiczek pysznych śledzi. Jedne z moich ulubionych to takie w lekko różowej marynacie. Ten smak powala mnie z nóg i mimo, że wiem o cukrze znajdującym się w marynacie pozwalam sobie na mały grzeszek i potrafię cały słoiczek spałaszować przy jednym posiedzeniu, zaraz po powrocie ze sklepu. Uwierzcie - te szwedzkie śledzie są pyszne.
Bardzo się ucieszyłam, kiedy przed Bożym Narodzeniem zobaczyłam ten przepis na stronie Pistachio, od teraz mam swoje domowe śledziki.
Zdjęcie - INLAGD SILL - ŚLEDŹ MARYNOWANY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami INLAGD SILL - ŚLEDŹ MARYNOWANY
SKŁADNIKI:

  • 4 filety śledziowe - matiasy
  • 1 czerwona cebula
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 150 ml octu
  • 100 g cukru
  • 1 średnia marchew
  • 150 ml wody
  • 5 ziaren pieprzu
Śledzie wymoczyć. Odsączyć z wody i pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Ułożyć w słoiku/ach.
Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchew w plasterki. Pieprz i ziele lekko rozgnieść w moździerzu.
W garnku zagotować wszystkie pozostałe składniki, marynatę wystudzić.
Śledzie zalać marynatą, odstawić do lodówki. Można przechowywać przez miesiąc.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów