Śledzie w oleju z cebulką

Śledzie w oleju z cebulką

                      Uwielbiam śledzie. W tym roku na święta przygotowałam śledzie z cebulką w oleju z dodatkiem ziół prowansalskich. Wszystkim bardzo smakowały, więc na Sylwestra będzie powtórka. Mój M już sieka cebulkę, choć sam śledzi nie jada, ale cebulę sieka lepiej ode mnie :).

Przepis znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta.

Zdjęcie - Śledzie w oleju z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śledzie w oleju z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

Składniki:
*6 płatów śledziowych solonych
*250 ml mleka 3,2%
*250 ml wody 
*2 duże cebule
*2 łyżki soku z cytryny
*3 ziela angielskie
*4 liście laurowe
*szczypta cukru 
*szczypta soli
*świeżo zmielony czarny pieprz
*1/2 łyżki kompozycji suszonych ziół (dałam zioła prowansalskie) 
*220 ml oleju rzepakowego  

 

Wykonanie:

Filety pokroić na ok. 3 cm kawałki. Wymoczyć przez ok. 3 godziny w mleku z wodą. Śledzie odcedzić, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Do cebuli dodać sporą szczyptę soli i cukru.
Do oleju dodać pieprz i roztarte w dłoniach zioła. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.

Smacznego :)

Zdjęcie - Śledzie w oleju z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śledzie w oleju z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów