Śledzie opiekane w zalewie octowej
Śledź to jedna z tańszych ryb dostępnych na dzisiejszym rynku. Mimo to, ta niepozorna rybka nie ustępuje ilością właściwości odżywczych droższym i bardziej eleganckim gatunkom.
Zbliża się zima, a razem z nią czas, kiedy to właśnie po śledzie częściej sięgamy. Uprzedzając więc o kilka dni śledziową gorączkę, przedstawiam pierwszy przepis z ich wykorzystaniem.
Do tego rodzaju potrawy wybieram małe rybki, których nie tylko nie trzeba kroić, ale też szybko się smażą i przechodzą smakiem zalewy. Świetnie też prezentują się w słoju – jak na śledzie…
Składniki:
- 500g-1kg świeżych tuszek śledziowych
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2-3 liście laurowe
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- ok. 1cm kawałek korzenia imbiru
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 2 szklanki wody
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- sól pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Tuszki śledziowe umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem i otocz dokładnie w mące strząsając jej nadmiar.
- Usmaż rybki na rumiano wkładając je na rozgrzany olej. Osącz z nadmiaru tłuszczu w razie konieczności.
- Cebulę pokrój w plasterki lub piórka. Imbir posiekaj w cienkie plasterki. Zalej wodą i dodaj przyprawy. Całość zagotuj.
- Na suchą patelnię wysyp cukier i dodaj 1 łyżkę wody. Podgrzewaj tak długo (nie mieszaj!) aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor.
- Karmel dodaj do wywaru. Ostrożnie, może pryskać!
- Do gotującego się wywaru dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia i przestudź.
- W słoju ułóż usmażone ryby i zalej przestudzoną zalewą. Zakręć słój i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni.
Porady:
1. Zalewy z podanych składników powinno starczyć na zalanie około 1 kg śledzi upchanych dość gęsto w słoju.
2. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać też inne gatunki ryb, świetnie nadaje się do tego np makrela przyrządzona w ten sam sposób
3. Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po 2-4 dniach i można je przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju do miesiąca.
Smacznego!