Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników, a efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce.
Moją uwagę zawsze przyciągają wszystkie sałatki, które mają słowo "gyros" w nazwie. I tak było tym razem. Naprawdę rzadko zawodzę się na tej teorii :) Sałatka gyros z makaronem - to ciekawe połączenie smaku świeżych warzyw, kurczaka i sosu majonezowo-ketchupowego.
Dzisiaj kolejna bardzo smaczna surówka dopełniająca dania obiadowe. Połączenie kapusty z kruchą papryką jest praktycznie samo w sobie skazane na sukces, ale dopełnione jeszcze sosem czosnkowym doskonale zaostrza i wzbogaca smak.
Sałatka idealna zarówno na przedświąteczny post, jak i samą Wielkanoc. Śledzie, ser żółty i ogórki konserwowe znakomicie się ze sobą komponują, a rzeżucha nadaje wiosennego akcentu, a przy tym stanowi bombę witamin :) Nam bardzo, bardzo smakowała.
Oboje lubimy zarówno surówki, jak i sałatki z selera, więc i ta bardzo przypadła nam do gustu. Właściwie jest to jedna z tych klasycznych sałatek-pewniaków, które śmiało można podać na świątecznym stole, bo z pewnością znajdzie się wielu chętnych na nią :)
Warstwowa sałatka nie pojawia się u mnie zbyt często, ponieważ jest przy niej sporo pracy. Do najszybszych w wykonaniu też nie należy, gdyż niektóre składniki wymagają ugotowania. Cudowny smak i połączenie składników zostawiam na wyjątkowe okazje, co czyni ją jeszcze lepszą.
Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na 1 łyżce oliwy, dodajemy posiekane suszone morele, doprawiamy podprażonym na suchej patelni kuminem, mieszamy z pozostałymi przyprawami dodajemy również drobniutko posiekaną 1 ćwiartkę kiszonej cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku...
Dzisiaj przychodzę do Was z sałatką z kaszy bulgur, fasolki mung i tuńczyka. To rodzaj sałatki, którą możemy zabrać do pracy, czy na uczelnię. Z pewnością sprawdzi się również, na szybki obiad, dla całej rodziny. Bardzo zdrowa, a przede wszystkim pożywna i smaczna. Bardzo polecam
Dzisiaj proponuję połączenie delikatnej roszponki i ostrego sera pleśniowego w zestawieniu z pomidorem i awokado. Sałatka z gatunku tych błyskawicznych a bardzo dobrych. Dałam typowy vinegret ale dobrze będzie też pasował ten na malinowym occie. Całość bardzo przyjemna w smaku.
Cukiniowo - pieczarkowe warzywko, idealny dodatek do każdego drugiego dania. Dodatek białego wina, czosnku i cebuli dodaje sałatce aromatu i smaku. Z chrupiącą bagietką stanowi idealne samodzielne danie. Prosta i szybka do przygotowania.
Na letni lunch czy na grilla – przepyszna i zdrowa sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem małosolnym. Wystarczy pełna miska takiej sałatki a sił nam starczy na kilka godzin. Dodaj kilka listków mięty lub kolendry a danie nabierze orzeźwiającego smaku.