Sałatka śledziowa z serem żółtym i rzeżuchą

Sałatka śledziowa z serem żółtym i rzeżuchą

Sałatka idealna zarówno na przedświąteczny post, jak i samą Wielkanoc. Śledzie, ser żółty i ogórki konserwowe znakomicie się ze sobą komponują, a rzeżucha nadaje wiosennego akcentu, a przy tym stanowi bombę witamin :) Nam bardzo, bardzo smakowała.
Sałatka ta najsmaczniejsza jest na drugi dzień, dlatego najlepiej zrobić ją poprzedniego dnia wieczorem.

Zdjęcie - Sałatka śledziowa z serem żółtym i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z SEREM I RZEŻUCHĄ
ok. 6 filetów śledziowych a la matias,
150-200g żółtego sera (np. gouda),
1 cebula (najlepiej czerwona),
3-4 szt. ogórków kiszonych lub konserwowych,
duża garść rzeżuchy,
1 łyżka majonezu,
2 łyżki jogurtu greckiego light,
pieprz

Śledzie, jeśli są zbyt słone, namoczyć uprzednio w zimnej wodzie (ja moczyłam jakieś 3-4 godziny). Następnie pokroić w paseczki lub w kostkę. Cebulę posiekać, ser żółty i ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem, polać sałatkę i ponownie wymieszać.
Schłodzić w lodówce.


(na podstawie przepisu stąd)

Zdjęcie - Sałatka śledziowa z serem żółtym i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów