Sałatka z ziemniaków
Najprostsza sałatka ziemniaczana, idealna jako dodatek choćby do zwykłego schabowego.
Sałatka z ziemniaków
Składniki:
- 6 - 7 średnich ziemniaków
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- 5 ząbków czosnku (średniej wielkości)
Ziemniaki ugotować, najlepiej w mundurkach. Po przestudzeniu obrać je ze skórki i pokroić w plasterki. Przełożyć do sporej miski. W małej miseczce utrzeć musztardę z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż składniki idealnie się połączą. Gładką masę rozprowadzić na ziemniakach i dokładnie wymieszać starając się, żeby ziemniaki pozostały w formie plasterków. Jeśli trzeba doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
źródło przepisu: "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe" wyd. Literackie