Warstwowa sałatka ze śledziem i buraczkami
Warstwowa sałatka nie pojawia się u mnie zbyt często, ponieważ jest przy niej sporo pracy. Do najszybszych w wykonaniu też nie należy, gdyż niektóre składniki wymagają ugotowania. Cudowny smak i połączenie składników zostawiam na wyjątkowe okazje, co czyni ją jeszcze lepszą.
Składniki (4-5 osób):
6 małych buraczków
4 ziemniaki
5 śledzi matias w oleju
2 czerwone cebule
mały słoiczek ulubionego majonezu +
zielona cebulka lub rzeżucha
Umyte, nieobrane buraczki gotujemy, następnie chłodzimy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie, gdy przestygną również ścieramy na tarce. Cebulę siekamy, a następnie kładziemy ją na sitko i przelewamy wrzątkiem. Śledzia kroimy w kosteczkę. Kiedy już wszystkie składniki są gotowe, możemy zacząć przekładanie.
Na dno (najlepiej szklanej) miski kładziemy ziemniaczki, na nie śledzia, cebulę, buraki i na końcu cienką warstwę majonezu. Jeżeli przygotowujemy sałatkę w małych, pojedynczych miseczkach wystarczy, że wszystkie składniki przełożymy raz, kiedy jednak postawiliśmy na większą miskę wtedy najlepiej zrobić 2-3 warstwy wszystkich składników.
Sałatkę ozdabiamy zieloną cebulką lub rzeżuchą. Pozostawiamy w lodówce na ok. 2h.