Sałatka warstwowa z kurczakiem i serem feta
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 4 średnie pomidory
- 500 g piersi z kurczaka
- przyprawa "Gyros"
- 3 łyżki oleju
- 270 g sera feta
- 10 dkg płatków migdałowych
Sos czosnkowy:
- 1 mały majonez
- 1 mała śmietana 18%
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników, a efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce. Dzięki temu prostemu zabiegowi Twoi goście, oprócz smakowania - będą mogli podziwiać kolorowe warstwy w sałatce.
Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Posypać przyprawą do gyrosa i polać olejem. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce minimum na 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć go na patelni na jasno złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się suche. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia.
Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Następnie ułożyć kolejno w szklanym naczyniu:
1. kapustę
2. pomidory
3. pierś z kurczaka
4. ser feta
5. sos czosnkowy
6. płatki migdałowe
Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Inspiracja: Kuchnia Broni