Sałatka z pieczarek i cukinii
Cukiniowo - pieczarkowe warzywko, idealny dodatek do każdego drugiego dania. Dodatek białego wina, czosnku i cebuli dodaje sałatce aromatu i smaku. Z chrupiącą bagietką stanowi idealne samodzielne danie. Prosta i szybka do przygotowania.
Składniki:
200 g cukinii
150 g pieczarek
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryki
50 ml białego wina
2 gałązki mięty
Wykonanie:
- czerwoną cebulę przekroić na pół, następnie pokroić w piórka, a ząbek czosnku w drobną kostkę. Cukinę przekroić wzdłuż na pół, następnie pociąć w cienkie plasterki. Pieczarki pokroić również w cienkie plasterki
- na patelni podgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3-4 minuty. Dodać cukinię z pieczarkami i krótko przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem ostrą papryką. Podlać białym winem i poddusić 2-3 minuty
- warzywa posypać ulubioną zieleniną ( u mnie mięta) i podawać