Sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem
Na letni lunch czy na grilla – przepyszna i zdrowa sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem małosolnym. Wystarczy pełna miska takiej sałatki a sił nam starczy na kilka godzin. Dodaj kilka listków mięty lub kolendry a danie nabierze orzeźwiającego smaku.
Sałatka z tuńczykiem awokado i ogórkiem małosolnym inspiracja z Miss Berry składniki na 2 porcje:- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 6 ogórków małosolnych
- 2 dojrzałe awokado
- listki świeżej mięty
- listki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z tuńczyka
- sól, pieprz
Ogórki i obrane awokado kroję w dużą kostkę. Awokado polewam sokiem z cytryny. Dodaję tuńczyka, listki mięty, listki pietruszki, przyprawy i oliwę. Mieszam delikatnie. Schładzam przed podaniem ok 20 minut.