Sałatka z kaszy jaglanej z cukinią i jajkiem w koszulce
Powiało wiosennym chłodem, to klasyczna aura o tej porze roku, ale mnie to jakoś nie przekonuje, zwłaszcza, że prognozy nienajlepsze na najbliższe dni. Ku mojemu zdziwieniu moje poletko fiołków nie wykazuje oznak życia, więc moje plany kandyzowania muszę odłożyć na później. Choć może konieczna będzie wyprawa do pobliskiego lasu, skąd ich białe odmiany wychylają już swe łebki. Rozglądając się w koło mam wrażenie, że wiosna na chwilę wstrzymała swój najazd, zamarła jakby na chwilę, ustępując miejsca ostatnim zimowym podmuchom. O ile jeszcze wczoraj po chwilowym deszczu czułam w powietrzu zapach wiosny, o tyle dziś rano powiew chłodu wycofał mnie po ciepłą kurtkę, brrrr wiosno, chcę Ciebie w pełnej formie!!!
Składniki:
Czas przygotowania:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
150 g suszonych moreli
1 cebula
2 małe suszone papryczki chilli utarte w moździerzu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1 cukinia
oliwa z oliwek
1 ćwiartka kiszonej cytryny (przepis)
250 g świeżego jarmużu blanszowanego we wrzątku ok 1 min
2 jajka w koszulce
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w 1 szklance wrzącej wodzie dodajemy szczyptę soli i przykrywamy, nie mieszamy, gotujemy o 10 min, do momentu kiedy kasza wchłonie wodę
2. Cukinię kroimy w pół plasterki i grillujemy z obydwu stron na złoto, lekko solimy i doprawiamy pieprzem
3. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na 1 łyżce oliwy, dodajemy posiekane suszone morele, doprawiamy podprażonym na suchej patelni kuminem, mieszamy z pozostałymi przyprawami dodajemy również drobniutko posiekaną 1 ćwiartkę kiszonej cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
4. Jarmuż blanszujemy we wrzątku, najlepiej na sicie, ok 1 minuty
5. W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, na wysokość ok 10 cm, dodajemy ocet winny, ok 3 łyżki, jajko wybijamy do miseczki, wlewamy je do wody w miejscu wrzenia, jajko powinno się odsunąć samo z tego miejsca, jeśli nie to pomagamy mu łyżką, gotujemy 3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową, za udane jajka w koszulkach odpowiada jedynie ich świeżość, im świeższe tym ładniejsze wyjdą
6. Ugotowaną kaszę mieszamy widelcem z cukinią i przyprawami z morelami, dodajemy jarmuż a na wierzchu układamy ugotowane jajko