Sałatka z kaszą bulgur i tuńczykiem
Bulgur to najstarsza kasza wytwarzana przez ludzi, do dzisiaj jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu, niestety w Polsce bardzo niedoceniana. Aby ją uzyskać całe ziarna pszenicy durum, są parzone, suszone i rozdrabniane. Dzięki temu, podobnie jak kuskus, kaszę można szybko przygotować. Bulgur ma niski indeks glikemiczny ( na długo zaspakaja głód ), sporo w niej witamin, minerałów i kwasu foliowego. Jednym słowem bulgur to najwartościowsza kasza pszeniczna.
Fasolka mung, to ważny składnik kuchni azjatyckiej. Badania dowodzą, że została udomowiona 1500 lat p.n.e. Natomiast kiełki fasolki mung ( u nas znane jako kiełki sojowe), znalazły zastosowanie w kuchni wietnamskiej i chińskiej. Z uwagi na dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka, wapnia, czy fosforu, fasolka, podobnie jak kasza bulgur, jest ważnym składnikiem kuchni wegetariańskiej.
Dzisiaj przychodzę do Was z sałatką z kaszy bulgur, fasolki mung i tuńczyka. To rodzaj sałatki, którą możemy zabrać do pracy, czy na uczelnię. Z pewnością sprawdzi się również, na szybki obiad, dla całej rodziny. Bardzo zdrowa, a przede wszystkim pożywna i smaczna. Bardzo polecam
Produkty do tej sałatki są dostępne w sklepie internetowym CABAS.pl
Składniki dla 3 osób
- 1/2 szkl. fasolki mung
- 1/2 szkl. grubszej kaszy bulgur
- 200 g tuńczyka w kawałkach ( u mnie z puszki )
- 2 małe ogórki konserwowe lub świeże pokrojone w kostkę
- garść posiekanej cebulki dymki
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy arabskiej garam masala