Największym powodzeniem w toskańskiej winnicy cieszył się dżem figowy podawany do śniadania:-). W mojej głowie powstał zatem pomysł na odtworzenie tego smaku.
Dżem jabłkowy własnej roboty jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale i niezbyt pracochłonny. Najwięcej pracy przy obieraniu jabłek, ale raz na jakiś czas można się poświęcić w imię wyższego dobra - słoiczka pełnego słodkiej zawartości, która będzie umilać kanapki, desery czy ciasta na długie jesienne i zimowe wieczory.
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek. Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci.
Żurawina to niska krzewinka o małych, czerwonych owocach.Wygląda niepozornie,a jest wyjątkowo smaczna. Zawiera dużo błonnika witamin z grupy B:B1,B2,B6,C,E,karoten,a także minerałów:sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza oraz flawonoidy (a konkretnie poliatocyjanidy), które pełnia rolę silnych przeciwutleniaczy.Żurawina pełni kluczowa rolę w zdrowej diecie. Skutecznie walczy z wieloma chorobami.