Korzenny chutney z żurawiny
Jest już dostępna świeża żurawina. Owoce są twarde i gorzkawe jeśli jednak dodamy do nich odpowiednią ilość cukru gorycz znika a naturalna kwaskowość żurawiny wspaniale przełamuje tę dodatkową słodycz. Żurawina idealnie pasuje do mięsa. Jeśli tylko ktoś lubi słodkawe dodatki do pieczystego nie powinien przejść obojętnie obok tego przepisu.
Skłądniki:
- 2 szklanki świeżej żurawiny
- sok z 1/2 cytryny
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- szklanka cukru (może okazać się, że potrzeba więcej-wg własnego smaku)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- świeżo mielony pieprz
Żurawinę zalać wodą i gotować na małym ogniu. Gdy żurawina jest już lekko miękka dodać cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz korzenne przyprawy. Gotować, aż chutney będzie gęstawy i klarowny. Moja żurawina prawie całkowicie się rozpadła. Podawać do wędlin lub pieczonych mięs np. kaczki.
Smacznego:)