Korzenny chutney z żurawiny

Korzenny chutney z żurawiny

Jest już dostępna świeża żurawina. Owoce są twarde i gorzkawe jeśli jednak dodamy do nich odpowiednią ilość cukru gorycz znika a naturalna kwaskowość żurawiny wspaniale przełamuje tę dodatkową słodycz. Żurawina idealnie pasuje do mięsa. Jeśli tylko ktoś lubi słodkawe dodatki do pieczystego nie powinien przejść obojętnie obok tego przepisu.

Zdjęcie - Korzenny chutney z żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skłądniki:

  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • szklanka cukru (może okazać się, że potrzeba więcej-wg własnego smaku)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • świeżo mielony pieprz

Żurawinę zalać wodą i gotować na małym ogniu. Gdy żurawina jest już lekko miękka dodać cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz korzenne przyprawy. Gotować, aż chutney będzie gęstawy i klarowny. Moja żurawina prawie całkowicie się rozpadła. Podawać do wędlin lub pieczonych mięs np. kaczki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów