Syrop z pigwy

Moją kuchnię opanowała pigwa. Mam jeszcze kilka pomysłów co do jej zastosowania ale dzisiaj chcę pokazać ten najprostszy i najbardziej oczywisty czyli syrop do herbaty w zastęstwie za cytrynę.

Zdjęcie - Syrop z pigwy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 1 kg  pigwy
  • ok. 3 szklanek cukru

Pigwę wyszorować, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki a w końcu w kostkę. Pokrojoną pigwę przekładać do słoików i zasypywać cukrem. Ilość cukru powinna być mniej więcej dostosowana do ilości pigwy czyli na szklankę pokrojonej pigwy dałam szklankę cukru. Można dać trochę mniej lub więcej, zależy jak słodko lubimy. Pigwa puści sok już po kilku godzinach, jednak co jakiś czas należy potrząsnąć słoikiem żeby cukier rozpuścił się całkowicie. Syrop trzymam w lodówce. Jest dokonały do herbaty.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy