Marmolada z cebuli z jablkiem
Marmolada z cebuli- wydaje sie dość dziwnie brzmieć,ale zapewniam ,że warto się pokusic i spróbowac- pierwszy raz-potem nastepny i nastepny. Dodam ,że marmolada jest bez jakichkolwiek zagęszczaczy- porządnie wysmażona zagęści sie samoistnie.
Na mojej stronie jest juz podobny wpis,tym razem jednak wzbogacilam smak marmolady o jabluszko-mialam racje -smakuje wspaniale,a jak?,niestety tego nie pokaze-radze wyprobowac przepis.
Zapraszam!
Marmolada z cebuli z jablkiem
.800 gr cebuli czerwonej ( 5 szt )
.1 duze jablko
.5 lyzek cukru
.2 duze cytryny ( sok )
.szczypta soli
Wykonanie
Cebule oczyszczamy,kroimy w mala kostke,potem wrzycamy do garnka
Jablko obieramy ze skorki ,kroimy podobnie w kosteczke i dodajemy do cebuli.
Wyciskamy sok z cytryn,zalewamy warzywa,dodajemy cukier i calosc mieszamy.
Stawiamy garnek na malym ogniu i ciagle mieszajac doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy pod pokrywka,poniewaz tu nie dodajemy wody i warzywa by nam sie przypalily,natomiast pod pokrywa wytwarza sie para wodna,co powoduje ze powoli wszystko mieknie.
Po ok.1 godz. gotowania marmolada jest gotowa.,jesli widzimy ze wciaz sa kawaleczki cebuli mozemy zmiazdzyc je za pomoca tluczka do ziemniakow-sprawdzona metoda.
Marmolada wychodzi klarowna ,slodko- kwasna - i taka ma byc.
Podajemy ja najczesciej jako dodatek do niektorych mies,a na pewno jako dodatek do serow.
Smacznego!