Waniliowa konfitura z jabłek, dyni i pomarańczy
Dynia i jabłka to doskonałe połączenie. Można powiedzieć, że pod względem konsystencji stanowią jedność. Natomiast obawiałam się, że w smaku będzie trochę mdło dlatego zdecydowałam się na dodanie wanilii oraz pomarańczy. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania a obawy prysły w jednej chwili, wraz z pierwszym kęsem. Konfitura ma konsystencję musu i jest po prostu wspaniała. Doskonale nadaje się do naleśników, tostów czy do przełożenia kruchych ciastek.
Składniki:
- 3 duże jabłka (u mnie boikeny)
- 300 g miąższu dyni
- 2 pomarańcze
- 2 laski wanilii
- cukier do smaku (u mnie 6 łyżek)
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dynię i jabłka wrzucić do rondla, dodać cukier i dusić na niezbyt dużym ogniu. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyjąć ziarenka i dodać do rondla. Dynia ma zazwyczaj sporo wody, kiedy jej nadmiar odparuje dodać skórkę i sok z pomarańczy. Dusić tak długo, aż konsystencja będzie idealnie gładka. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania można użyć blendera. Gorącą przełożyć do słoiczków. Można zapasteryzować.
Smacznego:)