Rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę
![Rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę](/obrazek/duze/rozmaryn-i-szalwia-w-oliwie-na-zime-298358.jpeg)
Bardzo prosta i wygodna metoda na przechowanie ziół. Oliwne, ziołowe kostki, są idealne do smażenia lub jako dodatek do dań czy zup. Polecam.
składniki
świeży rozmaryn
liście szałwi
oliwa z oliwek
+silikonowa forma na małe ciasteczka lub pojemniki na lód
przygotowanie
Zioła opłukać, osuszyć. Igiełki rozmarynu i listki szałwii pociąć na drobne kawałki. Do każdego pojemnika włożyć szałwię i rozmaryn pól na pól - mniej więcej 3/4 pojemnika, zalać oliwą. Wstawić do zamrażalnika. Kiedy oliwa zamarznie, wyjąc kostki z ziołami z pojemnika, przełożyć do torebki i w torebce schować do zamrażalnika. Wyjmować tyle ile potrzebujemy.
![Zdjęcie: rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę Zdjęcie - rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/298358.jpeg)
składniki
świeży rozmaryn
liście szałwi
oliwa z oliwek
+silikonowa forma na małe ciasteczka lub pojemniki na lód
przygotowanie
Zioła opłukać, osuszyć. Igiełki rozmarynu i listki szałwii pociąć na drobne kawałki. Do każdego pojemnika włożyć szałwię i rozmaryn pól na pól - mniej więcej 3/4 pojemnika, zalać oliwą. Wstawić do zamrażalnika. Kiedy oliwa zamarznie, wyjąc kostki z ziołami z pojemnika, przełożyć do torebki i w torebce schować do zamrażalnika. Wyjmować tyle ile potrzebujemy.
![Zdjęcie: rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę Zdjęcie - rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/298355.jpeg)
![Zdjęcie: rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę Zdjęcie - rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/298357.jpeg)
![Zdjęcie: rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę Zdjęcie - rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/298356.jpeg)
![Zdjęcie: rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę Zdjęcie - rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/298354.jpeg)