Rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę
Bardzo prosta i wygodna metoda na przechowanie ziół. Oliwne, ziołowe kostki, są idealne do smażenia lub jako dodatek do dań czy zup. Polecam.
składniki
świeży rozmaryn
liście szałwi
oliwa z oliwek
+silikonowa forma na małe ciasteczka lub pojemniki na lód
przygotowanie
Zioła opłukać, osuszyć. Igiełki rozmarynu i listki szałwii pociąć na drobne kawałki. Do każdego pojemnika włożyć szałwię i rozmaryn pól na pól - mniej więcej 3/4 pojemnika, zalać oliwą. Wstawić do zamrażalnika. Kiedy oliwa zamarznie, wyjąc kostki z ziołami z pojemnika, przełożyć do torebki i w torebce schować do zamrażalnika. Wyjmować tyle ile potrzebujemy.
składniki
świeży rozmaryn
liście szałwi
oliwa z oliwek
+silikonowa forma na małe ciasteczka lub pojemniki na lód
przygotowanie
Zioła opłukać, osuszyć. Igiełki rozmarynu i listki szałwii pociąć na drobne kawałki. Do każdego pojemnika włożyć szałwię i rozmaryn pól na pól - mniej więcej 3/4 pojemnika, zalać oliwą. Wstawić do zamrażalnika. Kiedy oliwa zamarznie, wyjąc kostki z ziołami z pojemnika, przełożyć do torebki i w torebce schować do zamrażalnika. Wyjmować tyle ile potrzebujemy.