Błyskawiczny dodatek do wielu potraw. Korzenna konfitura z czerwonej cebuli doskonale pasuje do pasztetu, pieczonych mięs, serów, jako nadzienie do tart lub po prostu na kanapki. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy pokroić cebulę i trochę posmażyć z dodatkami.
Postawiłam na smak wiśni, zarówno soku, jak i dodatku suszonych, które dostałam w mikołajkowym cudmiódboxie. Wyszło super. Granola jest chrupiąca, odpowiednio słodka i już nie mogę się doczekać przetestowania jej na śniadanie.
Bardzo często pytacie mnie jak przyrządzam waniliowy ekstrakt do swoich wypieków.To bardzo proste! Potrzebujecie mocnego alkoholu np. spirytusu lub czystej wódki, laski wanilii, buteleczki oraz czasu.
Przepis na ten schab powstał z modyfikacji przepisu na wędlinę gotowaną 2 razy po 5 minut. Zanim jednak mięso było ugotowane najpierw marynowało się w mieszance przypraw w połączeniu z niewielką ilością soli peklowej. To dzięki niej i przyprawom nasza wędlina jest różowa i soczysta.
Dzisiaj u mnie kolejne smarowidło do chleba, tym razem jednak mięsne. Cała kaczka do tego poszła ale warto było. Rilette pochodzi z kuchni francuskiej i można je przyrządzić również z wieprzowiny ja jednak wybrałam kaczkę.
Moja miłość rozkwitła na dobre kiedy przygotowałam je samodzielnie, choć musiałam powstrzymywać swoją niecierpliwą duszę przed codziennym zaglądaniem na górną półkę spiżarki. Dodaję kiszone cytryny do sałatek, rybnych i mięsnych burgerów, sosów, gulaszy, pieczonych bakłażanów, wszędzie tam gdzie intensywny, cytrynowy smak jest pożądany, nie należy jednak przesadzać, 1-2 ćwiartek wystarczą w zupełności.
a on wiele właściwości m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosowany jest przy leczeniu gardła i kaszlu. Jego intensywny i bardzo ciekawy smak sprawia, że po dodaniu do herbaty wzbogaca ją i nadaje niepowtarzalny smak i aromat. D
Czas mija tak szybko, że właściwie nie sposób stęsknić się za rabarbarem, bo znowu pojawia się na straganach. Mimo to warto skorzystać z dopiero co rozpoczętego sezonu.