Korzenna dynia marynowana

Korzenna dynia marynowana

Miłośnikom dyni polecam dzisiaj wersję  marynowaną. Korzenne przyprawy podkreślają jej charakter. Cukru w zalewie nie czuć choć gdyby go nie było  zapewne byłoby zbyt kwaśno. Taka marynowana dynia będzie doskonała do sałatek. Wyszło mi 8 słoiczków z jednej małej dyni. A do  rozejrzenia się za tym przepisem zmobilizowały mnie osoby, które tu zaglądają. Pozdrawiam wszystkich moich czytelników:)

Zdjęcie - Korzenna dynia marynowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1 szkl. octu 10%
  • 5 szkl. wody 
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 szkl. ksylitolu (lub cukru)
  • 5-6 goździków
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • dynia

Dynię pokroić w kostkę, zasypać ksylitolem (lub cukrem) z dodatkiem goździków i cynamonu, zostawić na noc. Następnego dnia, przygotować zalewę z octu, wody i soli, zalać nią dynię i gotować  ok 10 min, pilnując aby dynia nie rozgotowała się, ma pozostać jędrna. Gorącą dynią z zalewą napełniać słoiki, zakręcać i stawiać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego:)

Kategorie przepisów