Korzenna dynia marynowana
Miłośnikom dyni polecam dzisiaj wersję marynowaną. Korzenne przyprawy podkreślają jej charakter. Cukru w zalewie nie czuć choć gdyby go nie było zapewne byłoby zbyt kwaśno. Taka marynowana dynia będzie doskonała do sałatek. Wyszło mi 8 słoiczków z jednej małej dyni. A do rozejrzenia się za tym przepisem zmobilizowały mnie osoby, które tu zaglądają. Pozdrawiam wszystkich moich czytelników:)
Składniki:
- 1 szkl. octu 10%
- 5 szkl. wody
- 1 łyżka soli
- 3/4 szkl. ksylitolu (lub cukru)
- 5-6 goździków
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- dynia
Dynię pokroić w kostkę, zasypać ksylitolem (lub cukrem) z dodatkiem goździków i cynamonu, zostawić na noc. Następnego dnia, przygotować zalewę z octu, wody i soli, zalać nią dynię i gotować ok 10 min, pilnując aby dynia nie rozgotowała się, ma pozostać jędrna. Gorącą dynią z zalewą napełniać słoiki, zakręcać i stawiać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego:)