Piękne, kolorowe pikle z warzyw na zimę. Możecie je skomponować ze swoich ulubionych warzyw, u mnie obowiązkowo jest kalafior, brokuł, marchew, cukinia i kolorowe papryki. Można dorzucić jeszcze ogórki gruntowe a nawet pieczarki :).
Dzisiaj przepis na ogórki w wersji na ostro. W tym roku robiliśmy tylko zwykłe kiszone i te właśnie. Kiszone uwielbiają dzieci, no i my też, a takie na ostro to bardziej dla nas. Ogórki możemy pokroić na ćwiartki, możemy też w plastry.
Warto, na pewno warto zrobić domowy ketchup, z mocno dojrzałych pomidorów z dodatkiem cebuli, papryki, octu winnego i przypraw, które nadadzą lekko słodko – ostry smak.
Domowy ketchup ma zasadniczą przewagę, nad ketchupem kupnym, możesz go wykorzystać nie tylko do kanapek. Będzie jak znalazł do pizzy, makaronów, zapiekanek, sosów i do mięs
Dżem śliwkowy to ostatnio u mnie temat na czasie. Moja mama ma w ogrodzie dużą śliwę, więc przyczyniam się trochę do wykorzystania tych rodzinnych plonów :) Mogło by się wydawać, że dżemy to taki oczywisty temat, tymczasem okazuje się, że ile domów tyle sposobów
Któregoś dnia poszłam na targ i zobaczyłam pełne wiadro kiszonych rzodkiewek, małych cukinii i fasolki szparagowej. Z nich najbardziej smakowała mi rzodkiewka. Do tego stopnia, że sama zakisiłam dwa pęczki rzodkiewek. Według mnie jest smaczniejsza od ogórków kiszonych.