Syrop z żurawiny.Cudowna moc zurawiny
Żurawina to niska krzewinka o małych,czerwonych owocach.Wygląda niepozornie,a jest wyjątkowo smaczna.Zawiera dużo błonnika witamin z grupy B:B1,B2,B6,C,E,karoten,a także minerałów:sodu,potasu,fosforu,wapnia,magnezu,jodu i żelaza oraz flawonoidy(a konkretnie poliatocyjanidy),które pełnia rolę silnych przeciwutleniaczy.Żurawina pełni kluczowa rolę w zdrowej diecie.Skutecznie walczy z wieloma chorobami.
W jakich chorobach pomoże?
- Ma działanie anybakteryjne i zwalcza infekcje dróg moczowych .Żurawina hamuje przyleganie bakterii E-coli do ścian komórkowych dróg moczowych,ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie
- podobnie działa na Helicobacter pylori oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę,choroby przyzębia i dziąseł
- przyniesie ulgę kobietom w okresie menopauzy
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krązenia poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów i rozszerzaniu naczyń krwionośnych
- ma pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu
- zapobiega niektórym nowotworom.Tyle w wielkim skrócie.Zainteresownych odsyłam po wiecej informacji do obszernego artykułu tutaj.
Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta.Dzięki temu zachowuje świeżość na długo.W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni,w zamrażarce rok.
Składniki na syrop z żurawiny:
200 g żurawiny
100 g cukru
50 ml soku z cytryny
200 ml wody
kawałek cynamonu- opcjonalnie
Wykonanie:
- zagotować wodę z cukrem.Dodać sok z cytryny
- umyte i przebrane owoce żurawiny wrzucić do syropu z kawałkiem kory cynamonu.Owoce rozgotować.Trwa to niecałe 10 minut,następnie przetrzeć przez sitko.W pierwszej fazie rodelek przykryć,ponieważ owoce pękając pryskają
- gorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków
UWAGI:syrop ma przepiekny rubinowy kolor,dlatego chętnie jest wykorzystywany do przgotowywania i barwienia drinków.Świetnie smakuje białe wino musujące z dodatkiem syropu z żurawiny,przy tym ma cudowny kolor.