Syrop z żurawiny.Cudowna moc zurawiny

Syrop z żurawiny.Cudowna moc zurawiny
Zdjęcie - Syrop z żurawiny.Cudowna moc zurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Żurawina to niska krzewinka o małych,czerwonych owocach.Wygląda niepozornie,a jest wyjątkowo smaczna.Zawiera dużo błonnika witamin z grupy B:B1,B2,B6,C,E,karoten,a także minerałów:sodu,potasu,fosforu,wapnia,magnezu,jodu i żelaza oraz flawonoidy(a konkretnie poliatocyjanidy),które pełnia rolę silnych przeciwutleniaczy.Żurawina pełni kluczowa rolę w zdrowej diecie.Skutecznie walczy z wieloma chorobami.
W jakich chorobach pomoże?
  • Ma działanie anybakteryjne i zwalcza infekcje dróg moczowych .Żurawina hamuje przyleganie bakterii E-coli do ścian komórkowych dróg moczowych,ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie
  • podobnie działa na Helicobacter pylori oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę,choroby przyzębia i dziąseł
  • przyniesie ulgę kobietom w okresie menopauzy
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krązenia poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów i rozszerzaniu naczyń krwionośnych
  • ma pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu
  • zapobiega niektórym nowotworom.Tyle w wielkim skrócie.Zainteresownych odsyłam po wiecej informacji do obszernego artykułu tutaj.
To są właśnie powody dla których powinna w różnej formie na stałe zagościć w naszej diecie.Suszona żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat.Teraz bez trudu można kupić świeżą.Właśnie z niej można zrobić przetwory,które posłużą jako baza do przygotowania napojów, kisieli,galaretek,sosów.
Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta.Dzięki temu zachowuje świeżość na długo.W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni,w zamrażarce rok.

Składniki na syrop z żurawiny:

200 g żurawiny
100 g cukru
50 ml soku z cytryny
200 ml wody
Zdjęcie - Syrop z żurawiny.Cudowna moc zurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamikawałek cynamonu- opcjonalnie

Wykonanie:
  • zagotować wodę z cukrem.Dodać sok z cytryny
  • umyte i przebrane owoce żurawiny wrzucić do syropu z kawałkiem kory cynamonu.Owoce rozgotować.Trwa to niecałe 10 minut,następnie przetrzeć przez sitko.W pierwszej fazie rodelek przykryć,ponieważ owoce pękając pryskają
  • gorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków
Życzę smacznego!

UWAGI:syrop ma przepiekny rubinowy kolor,dlatego chętnie jest wykorzystywany do przgotowywania i barwienia drinków.Świetnie smakuje białe wino musujące z dodatkiem syropu z żurawiny,przy tym ma cudowny kolor.

Kategorie przepisów