Domowa granola z migdałami i żurawiną

Domowa granola z migdałami i żurawiną
Kiedy sięgam po ostatnią porcję musli czy granoli, nastawiam następne, każde inne, każde nie do powtórzenia ;) To z czym będzie zależy od zawartości szafek i szuflad w mojej kuchni, czasem są na bogato, czasem z minimalnym wkładem, ale zawsze pysznie i zawsze świadomie, wiem, co mam w środku! Dziś zapraszam na pieczoną granolę z migdałami i żurawiną w roli głównej!

Zdjęcie - Domowa granola z migdałami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych pelnoziarnistych
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki miodu - dałam akacjowy
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • szczypta soli
  • 200 g żurawiny

Przygotowanie:
  • dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
  • wysypać wszystkie składniki suche, wymieszać
  • całość równomiernie polać olejem, przemieszać delikatnie
  • następnie polać miodem, przemieszać, żeby wszystko było delikatnie "obklejone"
  • wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy w termoobiego około 20 minut, po 10 minutach dodajemy żurawinę, należy przemieszać powstającą granolę
  • upieczoną granolę wyciągamy z piekarnika, czekamy żeby ostygła i przekładamy do szczelnie zamykanych słoików

Zdjęcie - Domowa granola z migdałami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :)

Kategorie przepisów