Domowa granola z migdałami i żurawiną
Kiedy sięgam po ostatnią porcję musli czy granoli, nastawiam następne, każde inne, każde nie do powtórzenia ;) To z czym będzie zależy od zawartości szafek i szuflad w mojej kuchni, czasem są na bogato, czasem z minimalnym wkładem, ale zawsze pysznie i zawsze świadomie, wiem, co mam w środku! Dziś zapraszam na pieczoną granolę z migdałami i żurawiną w roli głównej!
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego :)
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych pelnoziarnistych
- 1 szklanka migdałów
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1/2 szklanki miodu - dałam akacjowy
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- szczypta soli
- 200 g żurawiny
Przygotowanie:
- dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
- wysypać wszystkie składniki suche, wymieszać
- całość równomiernie polać olejem, przemieszać delikatnie
- następnie polać miodem, przemieszać, żeby wszystko było delikatnie "obklejone"
- wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy w termoobiego około 20 minut, po 10 minutach dodajemy żurawinę, należy przemieszać powstającą granolę
- upieczoną granolę wyciągamy z piekarnika, czekamy żeby ostygła i przekładamy do szczelnie zamykanych słoików
Smacznego :)