Zawsze, odkąd usłyszałam, że kwiaty są jadalne miałam ochotę zrobić takie danie. Brakowało mi jedynie możliwości kupienia kwiatów. Udało się i już wszystko wiem :) No dobrze, może nie wszystko. Kwiaty są bardzo efektowne.
Świeże, aromatyczne i pachnące figi trafiły do torby na sobotnim targu. Figi nie wymagają zbyt wiele pracy i wysiłku, dlatego są idealne dla każdego. Czyścimy, kroimy, dorzucamy dodatki, zapiekamy (ewentualnie) i gotowe. Piękne, wykwintne połączenie na uroczystą okazję.
Nektarynkę przekroić, wyjąć pestkę, posmarować odrobiną masła, grillować na patelni, posypać curry, zawinąć w szynkę i wstawić na 4 minuty pod grill w piekarniku...
Uwielbiam połączenie smaku słodkiego ze słonym. A gdy dodamy do tego jeszcze kwaśny smak jeżyn, uzupełniony przez smak dymu wędzonego sera, który wraca ze zdwojoną siłą, gdy lekko podgrzejemy ser, to powstaje ciekawe i pełne połączenie.
Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi i energetyzuje swym pomarańczowum kolorem,ale też z siermieżnego smalcu potrafi wyczarować wyrafinowane smarowidełko do chleba.
Carpaccio przeważnie kojarzy nam się z doskonałym jakościowo mięsem lub rybą. Jak widać, można go również zrobić z warzyw, na przykład tak jak u mnie - z buraków. To bez wątpienia, mój ulubiony sposób na buraki. Carpaccio z buraków, to nie tylko doskonała i elegancka przystawka, ale i wspaniały dodatek do mięsnego dania.
Grzyby oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni dobrze rozgrzać masło. Smażyć plasterki grzybów aż ładnie się zrumienią z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Kromki bagietki włożyć do tostera, żeby się zrumieniły i zrobiły chrupiące. Gotowe grzaneczki natrzeć ząbkiem czosnku...
Brukselka zawsze mi się bardzo podobała - mini kapustka, a wszystkie warzywa mini są ładne.(...) Brukselka pieczona a następnie podana z różnymi dodatkami. Wyszła świetnie! Polecam!
Nie ma to jak smarowidła do chleba domowej roboty. Twarożek o smaku orzechowym można kupić w sklepach, ale ten zrobiony samodzielnie nie tylko jest smaczniejszy, ale również ma lepszy skład.
Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna, bo to jest idealne :-) Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą :-)