Grillowana nektarynka z wiejską szynką i pianką wasabi
Grilled nectarine with country ham and wasabi foam
Składniki.
1 szt. nektarynka, 2 plastry wiejskiej szynki, 1 łyżeczka curry, masło
Pianka wasabi. 100 ml śmietana 36%, pasta wasabi, 1 łyżeczka sok z cytryny, sól, biały pieprz pestki granatu,
Wykonanie Pinka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym nabojem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Nektarynkę przekroić, wyjąć pestkę, posmarować odrobiną masła, grillować na patelni, posypać curry, zawinąć w szynkę i wstawić na 4 minuty pod grill w piekarniku.