Grzanki z kozim serem i prawdziwkami
To kolejny przykład na to, że w kuchni dwa, trzy dobre składniki mogą dać niezwykle smaczny, by nie powiedzieć zupełnie wyjątkowy efekt.
Ta grzanka to taki właśnie pomysł, doskonały w swojej prostocie, bo połączenie koziego serka, zarumienionych na maśle prawdziwków i aromatycznego tymianku to kulinarny strzał w dziesiątkę!
Proporcje na 2 grzanki.
Grzanki z kozim serem i prawdziwkami Składniki- pieczywo - 2 kromki dobrego chleba, najlepiej z ziarnami
- grzyby - prawdziwek, jedna dorodna sztuka
- ser kozi - 6-8 plasterków rolady (miękkiego sera plesniowego)
- tymiankek - 6 gałązek
- masło - 1 łyżka
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Kromki chleba skro z obu stron oliwą. Wstaw pod rozgrzany grill piekarnika, opiecz na złoto z obu stron w temp. ok. 220 oC. Na wierzchu już przypieczonej strony ułóż kawałki sera i tymianek, zapiecz przez kilka minut, aż ser stanie się miękki.
Na patelni, na maśle usmaż na złoto pokrojony w plastry prawdziwek. Przypraw solą i pieprzem.
Na ciepłej grzance z serem ułóż prawdziwki. Oprósz świeżo mielonym pieprzem, opcjonalnie skrop oliwą.