Co zrobić z pozostałym po niedzielnym obiedzie mięsem z pieczonej gęsi? Można przygotować pyszny pasztet. Jeśli chociaż raz mieliście okazję samodzielnie przygotować pasztet, z pewnością przyznacie mi rację, że żaden kupiony nawet w najlepszych delikatesach nie może się z nim równać.
Orzechy goszczą na stołach wielu przyjęć, są zdrowe i świetnie spełniają rolę tzw. "czekadełka" pojadanego między kolejnymi odsłonami kuchennego zacisza. Podprażone i doprawione cynamonem oraz imbirem, który znajduje się w przyprawie garam masala, sprawią, że goście nie będą mogli się od nich oderwać.
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem.
Świetna przekąska dla amatorów słonych serów :) Kusi wyglądem , świetnie prezentuje się na stole i jest pyszna :) To ostatnia chwila, żeby przygotować ją na Sylwestra! Polecam :)
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pyszny sos, doskonały do ryb, ale też pasuje do makaronów. Ja miałam okazję go skosztować na warsztatach kulinarnych z ryb
Metod na zrobienie pasty z makreli jest mnóstwo. Tym razem pasta z dodatkiem jogurtu i chrzanu. Jest rzadsza niż robione przeze mnie wcześniej, zupełnie gładka, świetnie smakuje z grzankami z bagietki.
Dziś pieczywo przeżywa rewolucje, mnogość dodatków jakie do niego dodajemy i różnorodność mąk przenosi chleb na wyższy wymiar. Od pieczywa oczekujemy już nie tylko smaku, ale również dobroczynnego oddziaływania na nasz organizm. Jak Wam się wydaje czy pełnoziarnisty zawijanie z pesto buraczanym może konkurować z "piętką" o miano tej wymarzonej....
Hummus ( z języka arabskiego-ciecierzyca) to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, głównie w kuchni arabskiej. Występuje w wielu wariantach, ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej, roztartej na gładką masę ciecierzycy, pasty sezamowej-tahini, czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka),a wszystko dokładnie wymieszane. Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan.
Jajka na twardo, awokado, orzechy i szczypta przypraw... Połączone razem tworzą naprawdę smaczne smarowidło. Jak dla mnie dodatkowy plus, to brak majonezu, którego nie jestem w stanie sobie odmówić przy tradycyjnej paście jajecznej. To jak? Skusicie się na kanapeczkę?
Mam niebywałą słabość do bagietek, Ci którzy towarzyszą mi już dłuższą chwilę w moich kulinarnych zapiskach wiedzą, że w tej kwestii jestem bardzo uległa i bez większych skrupułów oddam kawałek mięsa za chrupiący, domowej roboty wypiek śniadaniowy. Z persymoną zaprzyjaźniłam się niedawno, zawsze wydawała mi się mdła w smaku, do czasu kiedy postanowiłam jej smak wzbogacić nie tylko dodatkami, ale również zgrillować.
Dzisiaj przepis na znakomitą włoską przekąskę z królika. Wymaga nieco cierpliwości, jej przygotowanie zajmie trochę czasu. Ale warto, gdyż mięso królika jest bardzo zdrowe, a przy tym smaczne i delikatne.
Czasem okazuje się, że najprostsze połączenie smaków (bo kto nie pamięta wątróbki z cebulką ze szklonych stołówek?!) mogą zaskoczyć nas nową jakością, pokazać że sprawdzić się doskonale mogą także w wersji nieco bardziej wysublimowanej.