Wędzony bundz na ciepło z karmelizowanymi jeżynami
Uwielbiam połączenie smaku słodkiego ze słonym. A gdy dodamy do tego jeszcze kwaśny smak jeżyn, uzupełniony przez smak dymu wędzonego sera, który wraca ze zdwojoną siłą, gdy lekko podgrzejemy ser, to powstaje ciekawe i pełne połączenie.
Składniki
(przepis na 4 porcje)
500 g bundza wędzonego
300 g jeżyn
4 łyżki miodu
szczypta świeżo tłuczonego czarnego pieprzu
kilka listków pietruszki
Przygotowanie:
Umyć i osuszyć jeżyny, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy jeżyny puszczą soki, dodać miód i karmelizować przez 2-3 minuty, a pod koniec dodać odrobinę pieprzu. Pokroić ser w plastry o grubości ok. 1 cm i wrzucić na rozgrzaną patelnię na 10-15 sekund z każdej strony. Podawać podgrzane plastry sera polane jeżynami i miodem. Udekorować listkami pietruszki każdy kawałek sera.