Krakersy z cebulką i siemieniem lnianym

Krakersy z cebulką i siemieniem lnianym
Dzisiaj mam dla Was smaczny i zdrowy zamiennik, sklepowych chipsów i ciasteczek. Nasiona lnu częściowo zmieliłam, oprócz tego dodałam prażoną cebulkę i świeżą pietruszkę. Przepis bardzo dopracowany, dla mnie krakersy mają idealny smak. Te chrupiące, wytrawne ciasteczka, na pewno przypadną do gustu dzieciom i dorosłym. Przepis z książki Przekąski, wydawnictwa Olesiejuk. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Krakersy z cebulką i siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 60 g. nasion lnu ( 40 g. grubo zmielonych i 20 g. całych )
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej lub 1 szk. mąki pszennej i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka drobno pokrojonej świeżej cebuli lub cebulki prażonej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 białko lekko roztrzepane
W misce mieszam nasiona lnu, sól, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i masło. Dodaję cebulkę, pietruszkę, mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie rzadkie, dodaję jeszcze trochę mąki. Wyrabiam kilka minut. Ciasto dzielę na trzy części i każdą rozciągam wałkiem na cienki placek ( wcześniej blat posypuję mąką ). Radełkiem wycinam romby lub kwadraty. Krakersy smaruję białkiem i delikatnie posypuję solą. Układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 min. w temp. 170 stopni, do czasu, kiedy lekko się przyrumienią. Gotowe studzę. Smacznego ;-)

Zdjęcie - Krakersy z cebulką i siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krakersy z cebulką i siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów