Krakersy z cebulką i siemieniem lnianym
Dzisiaj mam dla Was smaczny i zdrowy zamiennik, sklepowych chipsów i ciasteczek. Nasiona lnu częściowo zmieliłam, oprócz tego dodałam prażoną cebulkę i świeżą pietruszkę. Przepis bardzo dopracowany, dla mnie krakersy mają idealny smak. Te chrupiące, wytrawne ciasteczka, na pewno przypadną do gustu dzieciom i dorosłym. Przepis z książki Przekąski, wydawnictwa Olesiejuk. Bardzo polecam :-)
Składniki
- 60 g. nasion lnu ( 40 g. grubo zmielonych i 20 g. całych )
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej lub 1 szk. mąki pszennej i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka drobno pokrojonej świeżej cebuli lub cebulki prażonej
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szkl. mleka
- 1 białko lekko roztrzepane