Turecki chlebek Gozleme
Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna, bo to jest idealne :-) Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą :-)
Turecki chlebek GozlemeSkładniki na 4 duże placki
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej /przesianej/
- 18 g świeżych drożdży /u mnie 9g drożdży instant/
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml ciepłej wody
- 160 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 200 g szpinaku (małe listki)
- 200 g sera feta
- 100 g sera ricotta (twardego) /u mnie starty ser żółty/
- 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub łyżeczka mielonej papryki i 1/2 łyżeczki pierzu cayenne)
- sól, pieprz, olej do smażenia
1. Drożdże instant -mimo, że nie trzeba- rozpuściłam w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i jak zaczęły pracować dodałam do misy z przesianą mąką, ciepłą wodą i resztą ciepłego mleka. Zmiksowałam aż składniki połączyły się w kulę a następnie dodałam 1 łyżeczkę soli i dalej miksowałam około 5-6 minut, aż ciasto zrobiło się gładkie, jednolite i nie kleiło się do rąk.
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej olejem miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny)
2. Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam pokrojoną cebulę i wcisnęłam czosnek. Smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby czosnek się nie przypalił a cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę soli (feta jest słona więc niewiele) i pieprzu. Smażyłam około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę i starty żółty ser i wymieszałam.
3. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko podsypany mąką blat, lekko spłaszczyłam i podzieliłam na 4 części. Każdą część rozwałkowałam na placek wielkości około 20×30 cm. Na połowie rozwałkowanego placka wyłożyłam 1/4 część farszu, złożyłam na pół i dobrze złączyłam brzegi. W ten sam sposób przygotowałam pozostałe placki.
4. Rozgrzałam patelnię teflonową i smażyłam każdy placek oddzielnie po 3-4 minuty z każdej strony.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF