Carpaccio z buraków
Carpaccio przeważnie kojarzy nam się z doskonałym jakościowo mięsem lub rybą.
Jak widać, można go również zrobić z warzyw, na przykład tak jak u mnie - z buraków.
To bez wątpienia, mój ulubiony sposób na buraki.
Carpaccio z buraków, to nie tylko doskonała i elegancka przystawka, ale i wspaniały dodatek do mięsnego dania.
Genialne w swojej prostocie, zaskoczy swoim smakiem nie jedno podniebienie:)
Polecam!
Składniki:
- 2 duże buraki
- 70g fety/sera koziego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 0.4 łyżeczki musztardy
- odrobina oliwy/oleju
- odrobina octu winnego
- 0.4 pęczka koperku
Buraki zawinąć w folię aluminiową.
Upiec do miękkości (w 200C).
Wystudzić, obrać, pokroić w cieniutkie plastry.
Ułożyć na talerzu.
Zrobić sos.
Połączyć miód, oliwę, sól, pieprz, musztardę i ocet ze sobą.
Powstałym dressingiem polać buraki.
Carpaccio posypać pokruszoną fetą/kozim serem i posiekanym koperkiem.