Znalazłam świetny sposób na camembert na ciepło. w sezonie grillowym można go wykorzystać w plenerze. Przy aktualnej paskudzie dobrze sprawdziła się patelnia.
Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku.
Przepyszne ziemniaczki, które w naszym domu są podawane podczas wigilijnej wieczerzy. Maja wtedy wyjątkowy smak, bo czeka się na nie, z takim samym utęsknieniem, jak na barszczyk z uszkami.
Pyszne, aksamitne risotto pachnące dojrzałą pomarańczą , to moja kolejna propozycja na lekki , szybki i prosty obiadek. Kremowy ryż o cytrusowym aromacie w połączeniu ze słodką marchewką i pomarańczowym sokiem , udekorowany skórką i łodyżką świeżego kopru włoskiego , to danie przyjemne podniebienia , a także dla oka........... .
Wielokrotnie zdarzyło mi się stac w długich kolejkach w Zakopanem pod Gubałówką w oczekiwaniu na kaszankę z grilla z dodatkiem kiszonej kapusty!
Tego smaku się nie zapomina … i chyba nigdzie kaszanka nie smakowała mi tak jak tam!
Dziś mam dla Was swój ulubiony przepis na kaszankę z patelni!
Lubię ten ich łagodny i słodkawy smak. W buraczkach fajne jest też to, że gdy coś zostanie, to nieźle nadają się też na kanapki z wędliną. Można wtedy dodać do nich trochę chrzanu, jeśli ktoś lubi :)
I zimą możemy po grillować, fajnie kiedy w środku zimy po domu rozchodzi się aromat przyprawy grillowej. Przyjemnie jest tez zajadać szaszłyka patrząc przez okno jak dzieci lepią bałwana ....
Moim zdaniem jest wprost idealna na zimowe dni, bardzo rozgrzewająca i sycąca za sprawą fasoli, oraz mięsa. Do mojej wersji dodaję pieczoną paprykę, która nadaje odrobiny słodkości, oraz trochę cynamonu, który podbija delikatnie smak całości.
Welsh Rarebit jest to tradycyjna brytyjska grzanka znana już od XVIII wieku. Podaje się je z wieloma różnymi dodatkami, jednak ja dzisiaj przedstawiam wersję najprostszą z możliwych, czyli z serem, szpinakiem sosem Worcestershire i musztardą.
Gdy ryż wypije bulion, dolewamy kolejną porcję i tak aż do chwili, kiedy ryż będzie al dente. Wtedy do ryżu dodajemy szpinak, pokrojoną w kawałeczki ugotowaną pierś z kurczaka i dosypujemy 3 łyżki tartego sera.